400mm ventilátor lapátkerék

Nagy teljesítményű radiális elszívó ventilátor felújítás (lapátkerék upgrade)

(2013-11-28 – 2014-01-12)

Az lapátkerék egyedi készítésű és tervezésű, egy elszívó sérült, törött lapátjának csere alkatrésze.  Az eredeti a ventilátor egyenes lapátozású és sajnos gyenge felépítésű volt, emiatt a lapátkerék több helyen is sérült. Az elkészített lapát erősebb lett és a zaj csökkentés miatt ívelt lapátozású.

Alapanyagok:

A lapátkerék alaplemeze 3mm vastag acél lemez a lapátok 2,5mm vastag acél lemezből készültek.A lapátok és az alaplemez alkatrészei a pontosság miatt lézerrel lettek kivágva.

Előkészítés, megmunkálás:

A lapátok meghajlítása után a talpakat kétoldali hegesztéssel rögzítettük. A varratok és a lapát felületek mindkét oldalon le lettek csiszolva.Ezután a talpak egysíkúra lettek reszelve, hogy tökéletesen illeszkedjenek az alaplemezre. Az így előkészített lapátok le lettek mérve, hogy azok gramm pontosan egyforma súlyúak legyenek. Ez azért szükséges, hogy a lapátkerék a lehető legjobban ki legyen egyensúlyozva, ugyanis nagy fordulaton kis súly eltérés is rázkódást és idő előtti csapágy / anyag fáradást okozhat. Nyilván egy ventilátor lapátkerék akkor lenne ideális, ha tökéletesen ki lenne egyensúlyozva, de ezt házi körülmények között nem egyszerű kivitelezni. Tapasztalatom szerint, ha a lapátok a lehető legpontosabban egyforma súlyúak, akkor a lapátkerék nem rázkódik nagy fordulatszámon sem.

Összeszerelés:

A lapátok pontos helye CNC-vel fel lett gravírozva az alaplemezre. A lapátok talpába (minden lapáton pontosan ugyanabban a pozícióba) belefúrtam a szegecsek helyét, majd a gravírozásnak megfelelően rögzített lapátokon keresztül át lett fúrva az alaplemez is.Szegecsnek 5mm vastag /18mm hosszú “D”-fejű acél szegecseket választottam, amiket hagyományos módon szegecshúzóval, fejezővel kalapáccsal… szegecseltük fel.(a saját elszívó ventilátorom Forgács elszívó ventilátor lapátjainak a súlya 1/3-a volt ezeknek a lapátoknak és az alaplemez 5mm vastag alumínium lemez volt, ott még alkalmazható volt az acél POP szegecs itt a nagy forgó tömeg miatt kellett erősebb szegecset választanom) A már szerkezetkész ventilátor lapátkerék egy vékony alapozó réteget kapott és már ment is a Postára…

Mint már oly sokszor, ebben a munkában is rengeteget segített Édesapám!

Sajnos Backstage fotók nem készültek…

A szegecselés után próba futtatást nem tudtam csinálni, mert nem volt a lapátkerék belső furatához passzoló felfogatásom és kicsit idő szűkében is voltam. Mivel a lapátok grammra pontosan egyforma súlyúak és a szegecsek is egyformán vannak elosztva, így reményeim szerint nem lehet vele probléma.Egyenlőre tehát új tulajdonosa visszajelzésre várok. Remélem jól bizonyít majd!

2014-01-19 – Friss hír: Jól működik! 🙂

Comments are closed.