Füstölő tartó

Nemrég voltunk nyaralni, és a szállodában (ott Eger környékén…) rengeteg füstölő volt. Emellett nagyon megihletett a marokkói stílus és már a nyaralás alatt megfogalmazódott bennem, hogy kellene valami jó kis pofás füstölő tartót készíteni. Egyébként is rengeteget füstölünk otthon, a jól bevált és elterjedt, hagyományos (vízszintes fa  lap a vége felhajtva, benne egy furat) füstölő tartót használjuk.
Szóval ott és akkor született meg az ötlet, majd később a tervek és maga a füstölő tartó.

Szükséges eszközök:

  • 6mm vastag bükkfa rétegelt lemez
  • Neodinium mágnes D4/3mm
  • Öntapadós plüss
  • Palma Fa ragasztó
  • Vékony lazúr
  • (csiszoló papír, Dremel csiszoló kefe)

Megterveztem CAD-ben a mintákat, majd kipróbáltam egy egyszerű fenyő deszkán. Működött és tetszett is. 🙂
Jöhetett a megvalósítás második lépcsője.

Elkészítettem egy tervet, melyben a füstölő tartó összes eleme benne volt egy lapra illesztve. Egy darab 430 x 310mm-es rétegelt lemez lapra elfért egy darab füstölő tartó összes alkatrésze.
Füstölő tartó

Megvannak a tervek, jöhet a gyártás

Megírtam CAD alapján az összes szükséges CNC programot. Mivel a lemezt helyenként teljesen át kellett marni, így mindenek előtt egy 16mm vastag bútorlapot fogattam fel a marógép munkaasztalára. Ezt először síkba martam, majd a munkafelületre felfúrtam az illesztő furatokat. Ezek segítségével lehet a lemezeket illeszteni a későbbiekben.

A gyártás első vagy megelőző lépése a lemezeken kialakítani az illesztő és a lefogatáshoz szükséges furatokat (programozott gépi furatok). Miután az összes lemezt kifúrtam, a munkaasztal illesztő furataiba bele ütöttem az illesztő csapokat. (ezekre illeszkednek majd a lemezek)
A programokat úgy írtam meg, hogy egy-egy szerszámmal egy-egy ciklust meg tudjak csinálni minden lapon. Azaz befogattam egy lemezt, az adott szerszámmal végigfutott a program, majd a szerszámcserét követően a következő programot szintén végigfuttattam az összes lemezen. És így tovább a befejezésig. (már majdnem sorozat gyártás…)

Lépések:

0. lépés – Munkadarabok lefogatása opel fejű facsavarokkal
1. lépés – D6.35-ös szerszámmal a lépcső besülyesztése (kapu alak)
2. lépés – 60°-os gravírozó maróval a minták felvitele és a talp éleinek letörése
3/a. lépés – D2-es szerszámmal a furatok kialakítása (levelek, kör alakú furatok, kereszt alakok a kapu formában)
3/b. lépés – D2-es szerszámmal a mágnesek furatainak kialakítása (sülyesztett zsebek) és körbe vágás
4. lépés – oldallapok éleinek letörése 45°-ban felső maróval
5. lépés – csiszolás, sorjátalanítás
6. lépés – ragasztás (oldal lapok, talp, talpba rejtett mágnesek)
7. lépés – festés
8. lépés – a talp aljára öntapadós plüss ragasztása (bútorok védelme miatt)

A kész füstölő tartó talpa és felső része egymáshoz van rögzítve 8db kis méretű neodinium mágnessel. A mágnesek rejtve vannak, azaz nem látszik belőlük semmi. Amikor a felső részt a talpra helyezzük, 2-3mm-el az össze érésük előtt egy halk kattanással egymáshoz tapadnak.
Erre azért van szükség, hogy a füstölő tartó könnyen mozgatható legyen egy kézzel. Ne kelljen fogni a talpát is. És végül, de nem utolsó sorban, az sem elhanyagolható, hogy nem fordul elő kellemetlen baleset, amikor a hirtelen fölemelt füstölő tartó talpa leválik a felső részről és hamu teríti be a szobát… 🙂

WP_20151211_06_42_45_ProWP_20150629_035 WP_20150629_037

Comments are closed.