A gépről és rólam

Tisztelt látogató!

Bangó János Norbert

Bangó János Norbert

Bangó János Norbert vagyok. Tolna megyéből egy kis faluból származom, Szakcsról. Itt építettem meg első CNC gépemet Zooey-t. A honlapomon szeretném bemutatni az általam tervezett és épített CNC gépet és annak kiszolgáló berendezéseit. Igyekszem megosztani mindazokat az információkat, amiket a gép építése közben vagy a géppel készült munkáim során tapasztaltam meg. Munkáim és a Forgácsolás menüpontok alatt található számos kép és a leírás remélem segítséget nyújt azoknak, akik megnézik. Igyekszem folyamatosan feldolgozni és digitálisan ledokumentálni a gép építése során tapasztaltakat. Az oldal folyamatosan bővül, ezért kérem látogasson vissza időnként!

 

CNC

Zooey-t 2010-ben kezdtem tervezni, majd sok-sok spórolás és áttervezés után belevágtam a megépítésébe.

Első lépésként fel kellett újítani Zooey-nak a leendő helyét, ami egy mondhatni romos garázs volt. Miután a műhely elkészült, illetve elkészült annyira, hogy “lakhatóvá” vált, kezdődhetett végre a gép építése. Először a gépváz és az alkatrészek előkészítése, próba szerelése, majd a szükséges változtatások elvégzése után a végleges összeszerelés. Bizony sokszor előfordult, hogy egy egy alkatrész mégsem fért el, ahogy gondoltam, vagy útban volt egy-egy hegesztési varrat… viccesen talán úgy fogalmazhatnám meg, hogy az elmélet és a gyakorlat sokszor viaskodott a próba összeszerelés alatt.Végül a gép nagyjából három év alatt jutott el a jelenlegi készültségi fokára – a tervezési fázist is beleértve. Rengeteg időt és pénzt emésztett fel, de hiszem, hogy megérte! Az “első mozdulat” magáért beszélt! 🙂

Mind a műhely, mind a gép építése során rengeteget segített Édesapám, illetve sokat segítettek a családtagok, rokonok, barátok, kollégák… Nélkülük és a támogatásuk nélkül valószínűleg nem sikerült volna! Emellett rengeteget köszönhetek azoknak a cégeknek illetve vezetőiknek és dolgozóinak is, akikkel a mindennapi munkám során találkoztam az elmúlt évek alatt, akik sok-sok szakmai tanáccsal láttak el a gép tervezése és kivitelezése során. Köszönet a mindenkori kollégáknak, akik szintén sokat segítettek amikor egy-egy felmerülő probléma kapcsán megtorpantam.

Megépítésekor nem az iparszerű használat volt a célom. Mindíg is lenyűgöztek az automata gépek, a szakmai kiállításokon kihagyhatatlanok voltak a robotikával vagy CNC-vel foglalkozó cégek standjai. A marógépet pusztán hobby célból építettem, illetve kicsit talán azt is bizonyítandó magamnak, hogy képes vagyok rá. Ugyan jelenleg is építés alatt áll, de már 100%-ban képes a megmunkálásra.

Jövőbeni terveim, illetve ami még szükséges a befejezéshez:

  • Géptakaró elemek beéíptése
  • Monitor állvány és kezelőszervek
  • Kenőanyag és forgács elvezetés / szűrés
  • Külső burkolati elemek

 

Jó böngészést és kellemes időtöltést kívánok!

 

Tisztelettel,
Bangó János Norbert
Villamosmérnök

Kapcsolat:

e-mail:   info@damatric.eu
mobile:   +36 20 240 75 99
web:   Damatric CNC

Comments are closed.